Pers

 

03.09.2019 - ‘Le Focus Du Mois: interview de Jan Longeval’ - La Newsletter Binck.fr

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.


15.08.2019 - ‘Conseils de bon sens aux investisseurs’ - Trends Moneytalk

Après de nombreuses années passées à la tête de la Banque Degroof Petercam, Jan Longeval donne cours aux investisseurs professionels à la Vlerick Business School. Voici quelques conseils pratiques, épinglés dans son premier opus intitulé “Dieu ne joue pas aux dés avec la Bourse”.

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.


31.07.2019 - ‘Des clefs pour bien investir’ - MoneyStore.be

« Dieu ne joue pas aux dés avec la Bourse », tel est le titre d’un livre passionnant qui se lit comme un roman et que tout investisseur devrait parcourir, qu’il soit débutant ou averti.

Het volledige artikel kunt u hier lezen.


28.04.2019 - ‘10 geldvragen aan Jan Longeval’ - De Tijd / Netto

Jan Longeval (53), ex-bankier en zaakvoerder van Kounselor, is de auteur van het nieuwe beleggersboek ‘God dobbelt niet op de beurs’. ‘Ik raad alle jonge ouders aan de geboortepremie en de spaarcenten van hun kinderen systematisch in een aandelenfonds te stoppen.’

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.


15.04.2019 - Blog Traders Trefpunt (NL)

Klik hier om het blogbericht op Traders Trefpunt te lezen.


13.04.2019 - ‘Ongelijkheid op beurzen voedt risico op implosie’ - Kris Van Hamme, De Tijd

Ook op de beurs neemt de ongelijkheid toe. Machtige Wall Street-huizen en computergestuurde traders romen winsten af van beleggers. Beursuitbaters werken gretig mee. Intussen regent het miniflashcrashes en is het wachten op de verwoestende 'Big Freeze'.

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.


04.04.2019 - ‘Goed blijven leven of overleven? Beter beleggen maakt het verschil’ - Vlerick Business School

Interview met Jan Longeval, Vlerick docent in de opleiding Masters in Financial Management en in het consortiumprogramma ‘Asset Management’, over zijn boek ‘God dobbelt niet op de beurs’. 


Waarom heeft u dit boek geschreven?

Jan Longeval: “Omdat ik vaststel dat er een groot probleem is met de beleggingsprestaties van de doorsnee belegger, maar ook omdat ik een oplossing wil aanreiken. Kijk, ik ben al 30 jaar met vermogensbeheer bezig en geef er al 20 jaar les over. Academisch onderzoek alsook mijn eigen onderzoek drukt je met de neus op de feiten en die zijn zeer frappant: maar liefst 99% van alle particuliere beleggers en meer dan 85% van alle actief beheerde beleggingsfondsen die de beurs trachten te verslaan doen het, na aftrek van de kosten, slechter dan de beurs.

Hoe dat komt? Vanwege de kosten, maar  ook door een gebrek aan kennis of een verkeerd idee over de spelregels in de financiële markten. In mijn boek durf ik de problemen te benoemen, maar tegelijk breng ik voldoende nuance. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om ook te zeggen dat er een grote groep professionele beleggers is die zeer goed werk levert. Zij proberen niet de markt te verslaan maar creëren toegevoegde waarde door beleggingsportefeuilles, bijvoorbeeld van verzekeraars, te optimaliseren binnen een strict wettelijk kader.

De behoefte om mijn kennis en ervaring met een ruimer publiek te delen, heeft mij ertoe aangezet om dit boek te schrijven. Maar er is nog een belangrijke reden en die vind je terug in de ondertitel ‘Beter beleggen voor een beter leven’. De vergrijzing legt een fenomenale last op de overheid en wettelijke pensioenen staan meer en meer onder druk. Ook is de kans reëel dat de rente verder zal zakken tot -4 à -5%, de reden waarom staat in het boek. Daardoor worden mensen meer dan ooit afhankelijk van de prestaties van hun beleggingen. Wil je dat je levensstandaard niet onder druk komt, dan wordt beter beleggen een must. Het verschil tussen goed blijven leven of overleven hangt met andere woorden af van hoe goed je belegt.”

Wie zou dit boek moeten lezen en waarom?

Jan Longeval: “Iedereen die een beleggingsportefeuille heeft, en die ofwel zelf beheert of laat beheren, en alle mensen die een interesse hebben in de werking en de ‘geheimen’ van de financiële markten. De spelregels van de financiële markten en de mechanismen van de beurs worden op een bevattelijke manier uitgelegd.  Ik heb er zorgvuldig op toegezien dat het geen te technisch verhaal zou worden. Zo zal je bijvoorbeeld geen enkele wiskundige formule in het boek vinden en werd er hard gewerkt om er ook een aangenaam boek van te maken. Het deed me dan ook veel plezier dat de eerste lezers dat hebben opgemerkt. Pierre Huylenbroeck, uitgever van Mister Market Magazine, omschreef het zo: ‘Jan Longeval is tegelijk een heerlijke verteller en een van ’s lands grootste experts op het vlak van beurs en beleggen. Met dit boek zal je met heel veel plezier heel veel leren.’

Het boek legt niet alleen de spelregels uit, maar reikt ook tastbare en praktische oplossingen aan zodat een beter rendement mogelijk wordt. Pascal Paepen, beleggingsexpert en docent aan de KU Leuven, Thomas More en CVO HIK, getuigt: ‘Waarschuwing. De vlotte lectuur van dit boek zal zelfs bij ervaren beleggers leiden tot een hogere opbrengst. Nog-niet-beleggers lopen het reële risico eindelijk gebeten te worden door de beursmicrobe. Een aanrader!

Tot slot vond ik het ook belangrijk om een extra dimensie aan het boek te geven. Doorheen het hele boek en in de epiloog in het bijzonder koppel ik mijn kennis over de werking van de economie en de beurs aan inzichten uit andere wetenschappelijke domeinen zoals de psychologie, neurologie, filosofie, fysica en wiskunde. Door de jaren heen ontdekte ik immers fascinerende analogieën tussen de werking van de beurs en tal van natuurfenomenen. Mooie inzichten die je wereldbeeld mee vorm kunnen geven, maar die de lezer ook helpen te begrijpen hoe je de beurs kan bespelen. Zoals het verband tussen de koersbewegingen op de beurs en die van een zwerm vogels, de werking van een mierenkolonie, het dansen van stofdeeltjes in een zonnestraal, de turbulentie in de atmosfeer, …. Zandlawines, aardbevingen en beurscrashes hebben meer gemeen dan je op het eerste zicht zou denken. Daarom is dit boek ook relevant voor mensen die graag willen weten hoe de wereld in elkaar zit.”

Tot slot: vanwaar de keuze voor de cover?

Jan Longeval: “Aha, ik ben blij dat je die vraag stelt (lacht). Het is een schilderij uit de Italiaanse Renaissance (16e eeuw) dat bol staat van de symboliek. De dame is Vrouwe Fortuna, de Romeinse godin van goed geluk, ongeluk en het Lot. Rond haar vind je tal van elementen die ook op de beurs van toepassing zijn: de zeepbel waarop ze zit, rampspoed omdat ze maar één schoen draagt, voorspoed in de vorm van de hoorn des overvloeds, volatiliteit in de vorm van haar uitwaaierende mantel, kansen gesymboliseerd door de loterijbriefjes in de hand van de man, … Maar wat ik ook zo mooi vind, is het verhaal van het schilderij zelf. Een anonieme koper kocht het voor minder dan 1000 dollar op een vlooienmarkt. Hij sjorde het op de bagagedrager van zijn auto en bracht het naar veilinghuis Christie’s in New York. Daar werd het werk op zijn echte waarde geschat en vervolgens voor vier miljoen dollar verkocht aan het J. Paul Getty Museum. Een perfecte illustratie van het thema van het doek. En van dit boek.”

Je kan het boek 'God dobbelt niet op de beurs' kopen via de links op de website van het boek: www.goddobbeltniet.eu.  Eind mei verschijnt het boek ook in het Frans en daarna volgt wellicht ook een Engelse versie. Liever een e-book? Dat kan via www.skribis.be.


04.04.2019 - ‘Zelfs ‘s werelds meest onbekwame belegger kan een mooie return halen’ ’ - Mister Market Magazine

Beleggers bezondigen zich aan oppervlakkig groepsdenken en speculatiedriften op net de verkeerde momenten, zegt beleggingsexpert Jan Longeval. Om zijn stelling te onderstrepen, haalt hij er George Soros, Karl Popper, Friedrich Hayek, Nassim Taleb, een grizzly en een blinde muis bij. 

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.


23.03.2019 - ‘Het frustreert me dat beleggers zo vaak in de fout gaan’ - Kris Van Hamme, De Tijd

Wie iets gelooft ‘omdat iedereen het zegt’ kan volgens Jan Longeval geen goede belegger zijn. De gewezen topper van Degroof Petercam schreef een boek om beleggers te verlossen van dure misverstanden en hen alert te maken voor groepsdenken. Net daar liggen kansen, voor wie durft.

Het volledige artikel kunt u via volgende link online lezen of hier downloaden.


22.03.2019 - ‘Beleggen is hard werken: vijf tips van beursexpert Jan Longeval’ - Ilse De Witte, Trends Moneytalk

De abonnees van Trends maakten iets meer dan een jaar geleden kennis met de scherpe pen van Jan Longeval, toen hij zijn eerste column voor Trends schreef. Vanaf 29 maart is zijn eerste boek God dobbelt niet op de beurs te koop. Wij mochten het al lezen.

In negen hoofdstukken en net geen 300 pagina's legt Jan Longeval uit welke fouten particuliere en professionele beleggers maken, waarom ze steeds opnieuw die fouten maken en op welke manier ze die fouten kunnen vermijden. Hij doet daarvoor beroep op inzichten uit allerlei wetenschappen: van psychologie en filosofie tot fysica en wiskunde. 

Het volledige artikel kunt u hier downloaden of via volgende link online lezen.


18.03.2019 - ‘Wees een luiaard op de beurs’ - column Marktmeesters door Daan Ballegeer, Het Financieele Dagblad (NL)

Alle problemen, zei de Franse filosoof Blaise Pascal (1623-1662) ooit, vloeien voort uit het feit dat mensen niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven. Datzelfde geldt voor veel beleggers in het beursgebouw. Zij stormen er voortdurend kamers in en uit, op zoek naar rendement. Daarmee vreten ze ironisch genoeg datzelfde rendement op, want handelen kost geld.

Soms lopen beleggers gewoon het beursgebouw uit, en paffen ze een e-sigaret terwijl ze wachten op het juiste moment om terug in te stappen. Als dat lukt, is dat bijzonder lucratief. Extreme returns zijn namelijk sterk geconcentreerd op een beperkt aantal dagen, stipt beleggingsexpert Jan Longeval aan in zijn te verschijnen boek God dobbelt niet op de beurs.

Iemand die in 1998 voor $100 in de S&P500 was gestapt had tegen 2017 welgeteld $301 bij elkaar belegd, wijzen cijfers van Yahoo Finance uit. Als deze belegger de vijf slechtste handelsdagen had weten te vermijden, streek hij $517 op. Wist hij de twintig slechtste dagen te ontlopen, was het resultaat liefst $1.333.

Het precies identificeren van die slechte dagen is echter weinigen gegeven, benadrukt Longeval, een voormalige fondsenbaas van Degroof-Petercam. Bovendien komt een verkeerde inschatting van goede beursdagen je duur te staan. Had onze belegger de vijf beste van alle 5.036 handelsdagen gemist, dan zag hij zijn $100 maar aangroeien tot $166. De twintig beste dagen missen leverde zelfs een flinke kater op: een restbedrag van $26.

Op de handen blijven zitten is vaak de beste strategie. Volgens de efficiëntemarkthypothese (EMH) van Eugene Fama uit 1965 is het toch onmogelijk om, na kosten en gecorrigeerd voor risico, de beurs consistent te verslaan.

De ironie is dat de markt enkel efficiënt kan zijn als je actieve beleggers hebt die voortdurend handelen in de veronderstelling dat de prijs van een aandeel niet de correcte waarde weergeeft. De beurskoers kan onder invloed van 'irrationele beleggers' wegdrijven van de intrinsieke waarde, maar dan zijn er volgens Fama altijd intelligente beleggers die dat ongedaan maken. ‘Zoals border collies een eigenzinnig schaap terug het hok in drijven’, aldus Longeval.

Er wordt heel wat geblaat en geblaft op de beurs. Niet alleen door particulieren, maar ook door professionals, leert een vorige week gepubliceerde analyse. S&P Dow Jones Indices onderzocht hoe goed actief beheerde fondsen het vorig jaar hebben gedaan. In tegenstelling tot hun passieve variant, die slaafs een index volgt zoals de S&P500, proberen deze beheerders het via een aandelenselectie beter te doen dan de benchmark.

Toch deed meer dan 68% van de actief beheerde aandelenfondsen het slechter dan de benchmark. Op een periode van tien jaar doet zelfs 84% het minder goed dan de markt. Wat is de les? Als je dan toch een beest moet zijn op de beurs, wees dan geen schaap of hond, maar een luiaard.

Daan Ballegeer - redacteur economie - Het Financieele Dagblad
Online artikel: https://fd.nl/beurs/1292323/wees-een-luiaard-op-de-beurs


13.03.2019 - Mister Market Magazine

De bekende financieel expert Jan Longeval, tevens één van de eerste beursmeesters van Mister Market Magazine, heeft een boeiend en onthullend boek geschreven over beleggen, ‘God dobbelt niet op de beurs‘, vertrekkend vanuit twee belangrijke vaststellingen:

  1. In deze tijden van extreem lage rente en in het vooruitzicht van de vergrijzing, is goed beleggen meer dan ooit noodzakelijk om je levensstandaard op peil te houden.

  2. De meeste beleggers kijken echter aan tegen dramatische slechte beleggingsprestaties omdat ze de wetten en de regels van de financiële markten niet kennen.

Longeval legt in zijn boek die wetten en regels op onnavolgbare wijze bloot.

Het boek ligt pas eind deze maand in de winkels, maar ik had het geluk het te mogen nalezen alvorens het naar de drukker ging. Ik kan het dan ook met een gerust hart aanbevelen en beamen wat op de achterflap te lezen valt:

Op een magistrale manier weeft Jan Longeval wetenschap, filosofie, psychologie, neurologie, economie en praktische beurskennis in elkaar. Hij komt daarbij niet alleen tot wonderlijke inzichten over de beurs, maar ook over de wereld. Zo is er een opmerkelijk verband tussen het dansen van stofdeeltjes in een zonnestraal, de beweging van stuifmeel in een kolf water, de turbulentie in de atmosfeer, schoencomputers in een casino en de koersbewegingen op de beurs. Zandlawines, aardbevingen en beurscrashes hebben meer gemeen dan je zou denken. De vorming van een embryo en de werking van een mierenkolonie helpen je te begrijpen hoe je de beurs moet bespelen. 

Laat je meeslepen door dit fascinerende boek dat je helpt om beter te beleggen om beter te leven.’

In Mister Market Magazine n°122 van 4 april zal een interview met de auteur te lezen zijn.